Problemi hrvatskog društva

U današnje vrijeme velik dio pojedinaca hrvatskog naroda vidi probleme unutar društva, međutim umjesto da poduzmu nešto po pitanju problema, nezadovoljstvo izražavaju putem društvenih mreža. Svoje kritičko razmišljanje pretvaraju u pregovaranje umjesto u uočljive i bitne promjene. Stoga se nedostatak protesta vidno odražava na način funkcioniranja sveukupnog društva.

Velika je razlika između protesta održavanih u RH i u ostatku svijeta. Ono po čemu se ulični prosvjedi u Hrvatskoj bitno razlikuju od onih u drugim državama ili dijelovima Europe jest činjenica da Hrvati ne prosvjeduju „na veliko“, te ne prosvjeduju zbog velikih političkih tema poput korupcije, iseljavanja i niskih primanja.

Opširnije:Problemi hrvatskog društva

Suvremene Judite

Pjevanje iz Marulićevog epa o odvažnoj udovici Juditi koja je spasila svoj grad Betuliju ubivši vojskovođu Holoferna većini je vrlo dobro poznata, ali se isto tako prikazuje na drugačije načine u novijem vremenu. Navedeni ep predstavlja novi izvor inspiracije u modernom dobu, stoga možemo naići i na suvremene Judite. No u svakom slučaju, u svim djelima, vođena je vjerom u Boga te ljubavlju prema svom narodu.

GAVRANOVA JUDITA

U kratkom periodu vremena napisane su dvije nove knjige o Juditi koje se poprilično razlikuju. Miro Gavran svoj pogled na Juditu objavljuje u dirljivom romanu koji se ne drži striktno biblijskog teksta, gdje pobliže doznajemo o životu, djetinjstvu te mladosti likova pa čak i o ljubavnoj priči.

Opširnije:Suvremene Judite

Bloomania ili možda bolest modernog društva?

Unazad par godina možemo primijetiti sve veću opsesiju građana nad životima slavnih ljudi te njihove svakodnevnice. Proizlazi li navedena opsesija iz kolektivnog nezadovoljstva ili pak kako bi pobjegli od vlastitih problema? Zašto smo kao društvo toliko zaluđeni Majom Šuput, Kardashiankama, Severinom…? Postoji li zapravo sindrom obožavanja slavnih?

Bloom Tatarinov tj. dijete Maje Šuput ima tek godinu dana i poprilično veliku fan bazu, a na društvenim mrežama prikuplja tisuće lajkova i kako kažu „osvaja srca mnogih“.

Opširnije:Bloomania ili možda bolest modernog društva?

Tko je bila Virginia Woolf?

Adeline Virginia Stephen, poznatija kao Virginia Woolf, bila je inovativna i utjecajna moderna spisateljica čiju osamdesetu obljetnicu smrti obilježavamo u ožujku ove godine.

Promjenjivim i neograničenim duhom, kojim odišu njena djela, pokazala je koliku moć i utjecaj jedna žena može imati pa se smatra i osnivačicom ženske feminističke književne kritike. Međutim, njen moderni prikaz tadašnjeg svijeta nadilazi sve društveno i književno prihvatljivo. Jezična virtuoznost i snažan lirizam glavne su odlike njezina stvaralaštva, a stvorila je i cijelu galeriju senzibilnih i introvertiranih likova koji preispituju smisao vlastitog postojanja. Smatrala je da sama ljepota osobe nije ni približno bitna kao rad i djela koja čini i stvara, ali i da pravi umjetnik „nadrasta spol“.

Opširnije:Tko je bila Virginia Woolf?

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Za ljude koji imaju znanje i stav nema mjesta u politici jer ih pojedu nesposobni. Pokraj takvih, nemate šanse!

Elena Perković Paloš