UKLANJANJE SIMBOLA TOTALITARNOG KOMUNIZMA

Poljski predsjednik Andrzej Duda u petak 20. svibnja 2016. potpisao je zakon o zabrani promidžbe komunizma. Lokalne vlasti će imati godinu dana za ukloniti iz javnih prostora nazive koji podsjećaju na osobe, organizacije, događaje i datume koji simboliziraju komunizam ili ga promoviraju.

Prijedlog zakona o zabrani promoviranja komunizma ili drugog totalitarnog režima nazivima građevina, javnih i infrastrukturnih objekata pripremili su senatori vladajuće stranke Pravo i pravda.

Sukladno zakonu nazivi građevina, javnih i infrastrukturnih objekata, uključujući ceste, ulice, mostove, trgove i škole, koje daju jedinice lokalne samouprave, ne mogu obilježavati i podsjećati na ljude, organizacije, događaje ili datume koji simboliziraju komunizam ili bilo koji drugi totalitarizam, ili na neki drugi način promovirati takav sustav. 

Zakon određuje da se "promicanjem komunizma smatraju nazivi koje se odnose na ljude, organizacije, događaje i datume koji simboliziraju represivni, autoritarni i nesuvereni sustav vlasti u Poljskoj od 1944.-1989.".

Odluku o ništetnosti akta o imenovanju građevina, javnih i infrastrukturnih objekata koji nose takve nazive zabranjene zakonom, donosit će vojvoda (pandan hrvatskom županu).

Prije donošenja rješenja o ništetnosti naziva građevina, javnih i infrastrukturnih objekata, vojvoda mora tražiti mišljenje Instituta nacionalnog sjećanja - Povjerenstva za progon zločina protiv poljskog naroda, koji potvrđuje tu nedosljednost. Lokalna vlast ima tri mjeseca za promjenu nezakonitog naziva.

Prema autorima ovog zakona, u Poljskoj je cca. 1200-1400 naziva mjesta koji podsjećaju na komunizam.

Hrvatski sabor još 2006. donio je Deklaraciju o osudi komunističkog sustava i njegovih zločina, a potvrđujući i osnažujući smisao i sadržaj Rezolucije 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima) koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 25. siječnja 2006. godine i sadržaj Rezolucije 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 27. lipnja 1996. godine.

Svjedoci smo da su u Hrvatskoj sve tri spomenute deklaracije mrtvo slovo na papiru.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Pomirljivost i blagost, kad ih izražavaju ljudi koji su previše bojažljivi govoriti i braniti ono što drže ispravnim, nisu kreposti, nego paravan za kukavičluk.

Anthony de Mello