»Rodna teorija« i spolna orijentacija

BIOETIČKA I IDEOLOŠKA POZADINA "RODNE TEORIJE" (3. dio)

3.2. »Rodna teorija« i spolna orijentacija 

Rodna teorija i spolna orijentacija usko su povezane. Ako rod kao nova kategorija nije ovisan o spolu i ako je on društvena konstrukcija, a ne biološka odrednica, onda iz toga slijedi da je svaka seksualna orijentacija (istospolna, biseksualna, transseksualna itd.) kao odraz socijalizacije potpuno ravnopravna s heteroseksualnom orijentacijom. Kao što se kod roda govori o kontinuumu, tako se kod seksualne orijentacije govori o multidimenzionalnoj varijabilnosti. Dakle, može se reći da rodna teorija uglavnom počiva na premisi da je homoseksualnost sasvim normalna pojava, baš kao i heteroseksualnost.

Opširnije:»Rodna teorija« i spolna orijentacija

Razvoj i sadržaj »rodne teorije«

BIOETIČKA I IDEOLOŠKA POZADINA "RODNE TEORIJE" (2. dio)

2. Razvoj i sadržaj »rodne teorije« 

Pojam rod u smislu društvenoga spola koji se razlikuje od biološkoga spola nastaje u raspravama o interseksualcima i transseksualcima u drugoj polovici 20. stoljeća. Pojmovno razlikovanje između roda i spola uveo je u SAD–u John Money u medicinsko–psihijatrijsku raspravu o interseksualnosti. Razradu toga razlikovanja učinio je Robert Stroller u studiji Sex and gender: On the Development on Masculinity and Femininity (1968.). John Money proveo je prva istraživanja na hermafroditima.

Opširnije:Razvoj i sadržaj »rodne teorije«

Napadnite ih, oni brane obitelj!

Straže na nogamaSmatraju ih čudovištima, sa sadomazohističkim manijama kao što je obrana obitelji, ali oni imaju mišljenje kakvo su do sada imali civilizirani ljudi u svakoj zemlji svijeta, koji su tako živjeli tisućama godina

Marcello Veneziani -  7.10.2014. 15:43

S jedne strane tu su bili ljudožderi, necivilizirani, antidemokrati, homofobi koji su demonstrirali u stotinjak gradova u Italiji svoje dostojanstveno neslaganje, bespomoćni, inertni, tihi, stojeći s knjigom u ruci.

Opširnije:Napadnite ih, oni brane obitelj!

Znanstvena analiza nastanka i konteksta "rodne teorije"

BIOETIČKA I IDEOLOŠKA POZADINA "RODNE TEORIJE" (1. dio)

U drugoj polovici prošloga (20.) stoljeća u etičkim i bioetičkim raspravama pojavila se tzv. »rodna teorija«. Uveden je pojam rod (gender) koji se razlikuje od pojma spol (sex). Plod je to feminističkih i LGBT istraživanja, koje je započeo John Money, a koji su se dalje razvijali preko feministkinja Simone de Beauvoir, Judith Butler, odnosno filozofa Michaela Foucaulta i drugih pos- tmodernističkih filozofskih struja.

Rod se definira kao društvena konstrukcija koja je neovisna o spolu koji je biološka odrednica te je kao takav fluidan, promjenjiv i slobodan. Ta teorija ima za cilj stvoriti novu društvenu jednakost nadilazeći »diktaturu prirode« i uklanjajući klasne razlike između muškaraca i žena koji su plod patrijarhalno uređenog društva.

Opširnije:Znanstvena analiza nastanka i konteksta "rodne teorije"

Tko se to boji “Stražara”?! - LGBT klanovi sve nasilniji

Sentinelle in piedi - Stražari na nogama na 100 trgovaNa nedjeljnom nacionalnom bdijenju “Stražara na nogama” napadi i dimne bombe u više talijanskih gradova u režiji LGBT udruga

Jučer je 10 000 Talijana izašlo na 100 trgova u Italiji. Od juga do sjevera zemlje. Bilo je tamo mladih, starijih, obitelji, djece… i u tišini, u molitvi ili s knjigom u ruci, civilizirano su bdjeli za prava naravne obitelji te mogućnosti izražavanja vlastitog mišljenja koje novi zakon protiv homofobije želi ograničiti ili osporiti.

Bila bi to manifestacija kulture i proobiteljskih stavova, slava i slika klasične tradicionalne Europe….da u mnogim talijanskim gradovima nije došlo do nasilja koje su uzrokovale lgbt skupine ispunjene mržnjom i netrpeljivošću prema tihim stražarima čija pojava nezaustavljivo odjekuje…istinom.

Opširnije:Tko se to boji “Stražara”?! - LGBT klanovi sve nasilniji

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Po unutarnjem stanju duše mijenja se i priroda stvari, tj. kakav je tko, tako i o drugima sudi!

Anthony de Mello