Poljska se nikad neće suglasiti s uklanjanjem križeva iz državnih škola, izjavio je poljski predsjednik Lech Kaczynski i na taj način kategorički odbacio nedavnu odluku Europskog suda za ljudska prava da se križevi na zidovima u talijanskim državnim školama moraju ukloniti.

Odluka ovog suda nema neposrednu posljedice za Poljsku, ali bi u budućnosti mogla imati. Zato je Kaczynski upozorio da “neka nitko ne računa da bi se u Poljskoj takav nalog (uklanjanje raspela) mogao prihvatiti”.

Lech Kaczynski”Drugdje je to moguće, ali kod nas nikad”, dodao je on odlučno.

U Poljskoj se 90 posto stanovnika izjašnjava kao katolički vjernici i veliki postotak njih redovito ide u crkvu. Među Poljacima je ova odluka Europskog suda za ljudska prava naišla na velik otpor i zato što je komunisistički režim također zabranjivao križeve u školama i javnu uporabu drugih vjerskih simbola.

Ovaj novi politički spor sigurno će podržati trend rasta popularnosti predsjendika Kaczynskog uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine. U najnovijoj anketi on uživa naklonost 16 posto birača (u prethodnoj 12 posto).

Preferencije za predsjednika vlade Donalda Tuska, koji još nije službeno najavio kandidaturu, iznose 24 posto.

Kaczynski je svoje izgleda poboljšao time što je potpisao Lisabonski sporazum i umjerenije i pomirljvije nastupao u posljednje vrijeme.

Treći kandidat, kandidat ljevice, bivši premijer Wlodimierz Cimoszewicz, ima preferencije od 13 posto, koje su u padu, kako se procjenjuje, zbog njegove neodlučnosti u opredjeljivanju oko važnih pitanja, koja su u posljednje vrijeme zanimala poljsku javnost.

Izvor: Reuters

P.S. A šta misle o ovome naši bezveznjaci, od političara do novinara.....? Nebi li bilo poželjno da i Hrvatska ima svoje stavove o nekim stvarima, a ne da se po"svoje" mišljenje mora ići u Bruxelles pitati anonimne europske činovnike.


Nažalost, predsjednik Kaczynski poginuo je u zrakoplovnoj nesreći 10. travnja 2010. u blizini Smolenska u Rusiji, zajedno sa još 95 ljudi među kojima veliki dio vodstva poljske vojske. Tragovi eksploziva pronađeni su na krilima zrakoplova i na području gdje se Tu-154 srušio približavajući se maloj zračnoj luci u blizini Smolenska. Neki kažu da nije odgovarao "vladarima iz sjene" jer se žestoko borio za očuvanje suvereniteta poljskog naroda.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Svi oni dolaze u politiku otvorena srca i prazna novčanika a odlaze zatvorena srca i puna novčanika.

Anonimni komentator