U četvrtkak 15. rujna s početkom u 18 sati u prostorijama Gradskog kotara Neslanovac održan je prvi susret pod nazivom ČETVRTkom u ČETVRTi. Došlo je više ljudi nego što smo mi kao organizatori očekivali. Sljedeći susret ČETVRTkom u ČETVRTi organizirat ćemo najvjerojatnije za mjesec dana, ali ukaže li se potreba, možda i prije.

Pokazalo se da smo bili u pravu kada smo mislili da ljudima nedostaje prilika za izreći svoje probleme nekome tko ih želi saslušati i založiti se za njihovo rješavanje.

S iznenađenjem smo čuli da nekolicina kuća uz OŠ Ravne njive još uvijek nema priključak na kanalizaciju, na što nas je upozorio jedan stanovnik tog dijela naselja.

U rješavanje ovoga problema krenut ćemo već na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća kotara gdje ćemo od predsjednika Vijeća zatražit informacije o stanju tog dijela kvarta. Kad dobijemo sve informacije o tome moći ćemo odlučiti što dalje. Sve informacije o tom problemu sve će moći pročitati na našem portalu i na Facebook-u.

Idemo dalje za Zagorski put s Vijećem ili bez njega

Drugi sudionik, a s njim se složilo još nekoliko, založio se da doista ozbiljno krenemo u rješavanje problema izgradnje dovršetka Zagorskog puta, njegova spajanja od vijadukta na Pujankama do kružnog toka u dnu Mostarske. Istodobno je navedeno da treba nastojati dovršiti i Hercegovačku ulicu od kružnog toka kod blaženog Alojzija Stepinca do njenog spoja s novim Zagorskim putem u blizini crkve.

Upravo zbog zakrčenja Neslanovca mnoštvom vozila, od kojih je veći dio u tranzitu, početkom lipnja organizirali smo tribinu o kojoj smo izvijestili u članku Poruka Banovini: izgradite nam što prije Zagorski put!

Nakon toga smo zaključili da je bolje pričekati kraj ljeta i onda krenuti u akciju - Peticiju za Mostarsku odgađamo do završetka ljetnih vrućina, ali prijedlog teksta peticije sa zahtjevima već imamo.

Uskoro ćemo nastaviti prema ciljevima navedenim u peticiji. Pokušat ćemo pokrenuti Vijeće kotara da se službeno uključi, a koliko će se Vijeće uključiti u borbu za Zagorski put i Hercegovačku, uglavnom zavisi od vijećnika HDZ-a koji su većina. Mi ćemo svakako nastaviti u tom smjeru, bilo kroz Vijeće, bilo bez Vijeća.

Kolnik za vožnju, pločnik za hodanje, a parkiralište za parkiranje

Jedan sudionik susreta žalio se na mnoštvo vozila parkiranih u njegovoj ulici Put Smokovika, što je problem i u svim drugim ulicama.

Naš je stav da je to doista veliki problem i da se moramo svi aktivnije uključiti u njegovo rješavanje. Smatramo da će biti nužne promjene u načinu shvaćanja ulice i njene namjene o čemu smo pisali u članku Parkiranje, pločnici, pješaci, jednosmjerne ulice, ograničavanje brzine ...

O tome će se nadamo povesti šira rasprava u Neslanovcu, ali princip koji moramo slijediti je da kolnik služi za vožnju, pločnik za hodanje, a parkiralište za parkiranje. Mnogi od nas morat će razmisliti o tome da iskoriste svoje neiskorištene dvorove i garaže za parkiranje svojih vozila, koja sada parkiraju na cesti.

Zaključili bismo da je susret bio vrlo uspješan i da ćemo nastaviti ritmom od jednog susreta ČETVRTkom u ČETVRTi mjesečno.

Nadamo se da će vas idući put biti još više.

Nezavisni vijećnici: Darko Vučković i Ivan Barišić

 

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalna redarica za GK-a Neslanovac je ĐURĐICA MILAVIĆ, mob. 098 446 404, a zamjena je IVAN ELEZ, mob. 098 443 819

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Jednom kada se dopuste brakovi homoseksualaca, oni dobivaju pravo na djecu, a budući da su istoga ili nepoznatoga spola ili neodređenog spola, oni dobivaju pravo da se iz javnih dokumenata izbrišu pojmovi majka i otac.

dr. Matko Marušić