Autoškola Telefax na autobusnoj stanici u Poljičkoj ulici kod MeduzeOd samog pokretanja naše akcije "Poštujte naše stanice!" uočili smo zanimljiv fenomen.

Riječ je o vozilima autoškole koja se zaustavljaju i parkiraju na autobusnim stajalištima. Zanimljivo je da to nije sporadična pojava, nego prije pravilo. Svaki dan svjedočimo da instruktori s kandidatom zaustave vozilo autoškole na nekoj autobusnoj stanici u Splitu, jedan kandidat iziđe, a drugi ga zamijeni na vozačkom mjestu. To je prilično teško shvatljiva praksa splitskih autoškola. Kakvi će to biti vozači kada polože vozački ispit?

Počeli smo fotografirati takve situacije pa smo fotografije skupili u jednu malu galeriju koju možete pogledati ovdje. Podijelite i sa svojim prijateljima, možda će im pomoći kod odabira autoškole.

Što rade vozila autoškola na autobusnim stajalištima?

Odgovor smo odlučili zatražiti upravo kad autoškola. Na adrese elektroničke pošte 14 splitskih autoškola poslali smo upit:

  1. Ako na fotografijama prepoznajete svoja vozila, kako tumačite kako su se i zašto vozila vaše autoškole našla na autobusnoj stanici, na mjestu gdje je po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čl. 82. i 83. zabranjeno zaustavljanje i parkiranje?
  2. Ako na fotografijama nema vaših vozila, molimo da nam prokomentirate što mislite kakve mogu biti posljedice ovakve prakse instruktora vožnje? Kakvi će to novopečeni vozači biti nakon položenog vozačkog ispita, ako su ih za vrijeme obuke instruktori učili kršiti prometne propise?
  3. Što bi trebalo i tko bi trebao poduzeti da takva loša praksa prestane?

Nadamo se da će autoškole prepoznati zajednički interes u borbi za poštivanje prometnih propisa te nam uskoro odgovoriti.

Njihov odgovor sigurno će zanimati i širu javnost, jer nisu jedino vozači gradskih autobusa ugroženi nepropisnim zaustavljanjem i parkiranjem na autobusnim stanicama i prometnim trakama. Zanimati će i prometnu policiju i gradski Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i redarstvo, a vjerojatno i neke udruge osoba s invaliditetom.

U očekivanju odgovora autoškola POŠTUJTE NAŠE STANICE!