Načelnik prometne policije ne gubi vrijeme

Nedavno smo elektroničkom poštom poslali Načelniku postaje prometne policije Split dopis u kojem smo ga upoznali s našom akcijom „Poštujte naše stanice!“ i zamolili za sastanak na tu temu.

Načelnik Draženović odgovorio je već prvoga radnoga dana, a sastanak nam je zakazao dva dana kasnije 13.8.2014. Dakle od zahtjeva do samog sastanka proteklo je 5 dana, od kojih dva neradna. Takav pristup moramo pohvaliti, a željeli bismo da i druge odgovorne osobe u Splitu djeluju slično.

Načelnika smo upoznali s našom Inicijativom kojoj je cilj osloboditi autobusne stanice i prometne trake (posebno desne) od nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila koja ometaju normalno odvijanje prometa i dovode u opasnost imovinu i živote svih sudionika u prometu.

Njegovo je mišljenje da se nepropisno parkiranje na autobusnim stanicama ne može iskorijeniti, ali da se može značajno smanjiti.

Nepropisno zaustavljanje i parkiranje na autobusnim stanicama i prometnim trakama treba iskorijeniti

Ne slažemo se da se nepropisno zaustavljanje i parkiranje ne mogu iskorijeniti. Uvjereni smo da može i mora. Mora se doći do situacije u kojoj ljudi ozbiljno shvaćaju i POŠTUJU ZAKON. Druga je stvar kako doći do takvoga stanja svijesti splićana u kojem kršenje propisa neće biti sasvim normalna pojava. Mi smo krenuli upravo u tom smjeru i ne namjeravamo se zaustaviti kod prve prepreke. Zalažemo se za pravu stvar POŠTIVANJE ZAKONA. Zalažemo se za nešto što je u svačijem interesu, za svačije dobro, a ničije zlo.

Situacija u kojoj parkiranje na autobusnim stanicama neće više biti pravilo, nego iznimka, za nas može biti prihvatljiva jedino u slučaju kada je ta iznimka vrlo teško uočljiva. Npr. kada danima ne vidimo niti jedno vozilo u prekršaju, za razliku od sadašnje situacije gdje je rijetkost naći ijednu autobusnu stanicu u gradu bez neželjenih okupatora.

Načelnik Draženović upoznao nas je i s pojačanom suradnjom Policije i službe pauka gdje su djelatnici pauka potaknuti na povećanje pozornosti prema vozilima na autobusnim stajalištima. Oni čak i fotografiraju prazna stajališta i tako dokumentiraju svoj obavljeni nadzor.

Također Policija upozorava splitske auto škole na prekršaje koje čine njihovi instruktori, pri čemu još i kandidate za polaganje vozačkog ispita, kojeg li apsurda, „službeno uče“ kako kršiti prometne propise. Nadamo se da će ta skandalozna praksa uskoro nestati. (zapravo nikada nije ni trebalo doći do toga da )

Sva ta nastojanja su u tijeku i Načelnik Draženović tvrdi da daju rezultate, a s vremenom će biti i bolji.

Mi pozdravljamo sve što se poduzima i pridonosi poštivanju zakona i propisa i boljem stanju na splitskim prometnicama, bez obzira koja to služba radi, dali Policija ili pauk, a nadamo se i vrlo skoro Prometno redarstvo Grada Splita koje je u fazi ustrojavanja. Nastojimo surađivati sa svim mjerodavnim službama jer držimo da samo usklađeni rad svih službi može dati zadovoljavajuće učinke, a s tim u skladu kontaktirat ćemo i s Upravnim odjelom za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita.

Vrlo smo zadovoljni sastankom s Načelnikom postaje prometne policije Split, Milanom Draženovićem i nadamo se da ćemo prilikom nekog slijedećeg sastanka moći zajedno zaključiti  da se stanje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja na autobusnim stanicama vidljivo popravlja.

Do tada POŠTUJTE NAŠE STANICE!