Kad će se dovršiti Zagorski put?

Mi stanovnici Neslanovca godinama trpimo posljedice neizgradnje Zagorskog puta. Zbog toga imamo gusti promet vozila u tranzitu koja često potpuno blokiraju ulice našeg kvarta, već ionako zakrčene vozilima parkiranim posvuda, bez reda i načina.

Svi znamo da barem dvije trećine vozila koja se tiskaju u Hercegovačkoj i Mostarskoj ulici tuda ne bi trebala prolaziti, jer idu u Dujmovaču, Solin ili Kaštela. Ali sam Bog (možda) zna odgovor na pitanje: zašto netko misli da mu je sa Sučidra ili Pujanki do Širine u Solinu bolje proći uskim i zakrčenim ulicama Neslanovca nego širokim, trotračnim ulicama Domovinskog rata i ZNG-a?

Što čini Grad Split za dovršetak Zagorskog puta?

Nama se čini da Grad Split ne čini ništa kako bi izgradio preostalih 600m Zagorskog puta, a nemamo nikakvih saznanja koja bi nas razuvjerila. Grad krajem svake godine izrađuje svoj „Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture“. Zapravo iz godine u godinu uglavnom prepisuje prošlogodišnje „lijepe želje“ bez ikakvih naznaka da će išta od toga biti učinjeno. Ovdje možete pročitati dio programa koji se tiče Zagorskog puta, od 26. studenoga 2014. g.:

1.2.33. ZAGORSKI PUT Najkraća prometnica koja treba povezati naselja Kocunar, Sućidar i Pujanke sa naseljima Ravne Njive, Neslanovac, Dujmovača i Smokovik preko ulice Domovinskog rata izvan razine je Zagorski put. Južni dio Zagorskog puta s mostom izgrađen je prije 17 godina. Sjeverni dio od Sjeverne petlje Zagorskog mosta do Puta Mostina dužine 1.000 m ostao je još neizgrađen. Njegovom izgradnjom povezala bi se južna gradska područja najkraćom prometnom vezom sa industrijskom zonom Dujmovače. Građenje ove prometnice od vitalnog je značaja za sjeverne gradske kotareve. Širina kolnika predviđene prometnice iznosi 14 m dok je u zoni križanja veća zbog traka za lijevo skretanje i pješačkih otoka. Obostrano su smješteni nogostupi, širine 3 m, kao i zeleni pojas širine 2 m. U Zagorskom putu je predviđen razdjelni tip kanalizacije. U istočnom pločniku Zagorskog puta na dionici od Puta Smokovika do Puta Mostina predviđen je kanal za regulaciju potoka Smokovik. Predviđeni vodovod u Zagorskom putu je dio vodovodnog sustava "Ravne Njive“. DTK* (Distribucijska telekomunikacijska kanalizacija) položit će se u zapadnom pločniku. Elektro kabeli visokog napona položit će se u istočnom pločniku, a niskog napona u zapadnom zelenom pojasu. Za ovu prometnicu izrađen je idejni projekt. Projektom je predviđena fazna gradnja: 

  • I faza je od Hercegovačke ulice do križanja s Boktuljinim putem. 
  • II faza je od Puta Smokovika do križanja s Hercegovačkom ulicom. 
  • III faza je od Puta Mostina do križanja s ulicom Put Smokovika. 

Za sve faze ishođena je lokacijska dozvola., izvedeni su radovi izgradnje III faze. U 2015. godini planira se za I i II fazu izraditi parcelacijski elaborat te započeti postupak pripreme rješavanja imovinsko pravnih odnosa.

*DTK (Distribucijska telekomunikacijska kanalizacija): mreža podzemnih cijevi od pogodnog materijala, kabelskih zdenaca i kabelskih galerija, koja služi za razvod i zaštitu telekomunikacijskih kabela)

Potpuno isti tekst „lijepih želja“ bio je napisan i nekoliko prethodnih godina, a od tada nismo vidjeli nikakvog napretka. Tko želi vidjeti kako se to iz godine u godinu prepisuju iste stvari, može klikom na ovu poveznicu

Što mi stanovnici Neslanovca možemo učiniti?

Ali zašto bismo mi uopće išta činili, zar je to naš posao? Zar nije Grad Split taj koji treba izgraditi ostatak Zagorskog puta? Nažalost, znamo da u Lijepoj našoj mnoge stvari ne idu onako kako bi trebale ili kako bismo mi željeli. Mnoge službe koje bi trebale biti na usluzi nama građanima, to nisu, mnogi ne rade (dobro) svoj posao. Zato smo (pre)često mi građani prisiljeni sami se organizirati i na razne načine pokušati se izboriti za ono što nam pripada po zakonu i zdravom razumu. Vjerujemo da mi građani svojim zalaganjem možemo postići ono što smatramo važnim za naš kvart, ali samo ako to doista želimo.

Što će učiniti naša nezavisna lista? 

Mi ćemo se kroz naš rad u Vijeću kotara Neslanovac vrlo ozbiljno posvetiti nastojanjima da se napokon završi Zagorski put. Već na sljedećoj sjednici Vijeća kotara iznijeti ćemo naše prijedloge načina borbe za taj cilj, od pisanja dopisa, traženja sastanka sa Gradonačelnikom i pročelnicima, te drugo što budemo smatrali nužnim. Nadamo se da će naše prijedloge prihvatiti i vladajući HDZ, jer dovršavanje Zagorskog puta u interesu je svima. O pojedinostima ćete moći čitati u sljedećim člancima.

Što mogu učiniti čitatelji portala Neslanovac?

Važno je da što veći broj ljudi bude informiran o ovim stvarima važnim za naš kvart. Naš portal će o svemu pisati pa vas pozivamo da ga pratite i informirate se. Na našoj stranici na Facebook-u možete i komentirati. Vjerojatno će biti potrebno i vaše aktivnije sudjelovanje.

Uveli smo još jednu novost, a to je elektronički bilten. Pozivamo sve vas, zaineresirane (i nezainteresirane :)) da se prijavite na listu primatelja našeg elektroničkog biltena koji će vas pravovremeno obavješćivati o svim novostima važnim za naš kvart. Elektronički bilten Neslanovca - budi informiran(a)! Tako ćete sve obavijesti i novosti primati izravno elektroničkom poštom.

Pozovite i svoje prijatelje da se prijave! Elektronički bilten Neslanovca - budi informiran(a)!

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Kotarski komunalni redar
Nedjeljka Jurić
021 310 369; 091 455 0235

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Voditelj odsjeka za redarstvo
Josip Gabelica; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hrvatska sirotinja dopustila je da u dvadeset godina izgubi svako samopoštovanje i dostojanstvo, pustivši da je vode politički spletkari i kriminalci koji su joj ispraznili džepove.