Vijeće kotara Neslasnovac zabranjuje rad portaluSplitski Gradski kotar Neslanovac zabranio je portalu www.neslanovac.com objavljivanje informacija o Gradskom kotaru Neslanovac. Štoviše u dopisu sa sastanka vijeća GK od 26. studenog uredniku portala prijete da će ga, ako nastavi s tim radnjama, prijaviti pravosudnim organima.

Urednik portala Ivan Barišić šokiran je dopisom Gradskog kotara. Kaže kako je portal pokrenuo prije dvije godine. Cilj je bio pravovremeno informiranje građana o svim projektima i radnjama koje GK, kao lokalna samouprava, poduzima u pravcu poboljšanja kvalitete života.

Splitski Gradski kotar Neslanovac zabranio je portalu www.neslanovac.com objavljivanje informacija o Gradskom kotaru Neslanovac. Štoviše u dopisu sa sastanka vijeća GK od 26. studenog uredniku portala prijete da će ga, ako nastavi s tim radnjama, prijaviti pravosudnim organima.

Urednik portala Ivan Barišić šokiran je dopisom Gradskog kotara. Kaže kako je portal pokrenuo prije dvije godine. Cilj je bio pravovremeno informiranje građana o svim projektima i radnjama koje GK, kao lokalna samouprava, poduzima u pravcu poboljšanja kvalitete života.

Dvogodišnji "pregovori"

Nakon dvije godine usmenih razgovora,službeno se dopisom gradskom kotaru obratio 15. studenog. Među ostalim predložio je i objavljivanje zapisnika sa sjednica Vijeća GK Neslanovac. Ponudio je i objavljivanje informacija i tekstova, bez ikakve intervencije urednika, jer portal ima tehničke mogućnosti za to.

- Kod svakog članka može stajati ime autora ili nekakav drugi natpis, koji bi označavao da je taj članak odobrilo ili napisalo Vijeće kotara. Odbijanje na suradnju traje gotovo od samog početka rada portala. Tada sam s tim ljudima bio u više-manje dobrim odnosima, pa bi oni odgovorili npr. da ne možemo objavljivati imena, drugi put bi rekli da će zatražiti službeno mišljenje gradske uprave itd.

Nudio suradnju i drugima

Svi ti odgovori su služili samo izbjegavanju davanja odgovora. Od gradskog kotara nikad nisam dobio zabranu objavljivanja informacija, kako to oni navode u dopisu.
Sve što je sporno skinuo sam sa stranice. Problem je što mislim svojom glavom i što želim učinit nešto za opće dobro, što nekima očito smeta - kaže Barišić.
Suradnju je nudio i drugima, no odaziv baš i nije bio dobar kaže Barišić, koji nije siguran koliko će dugo nastaviti s uređivanjem stranica.

"Pozvali smo ga da se okani prozivanja"

S druge pak strane dopredsjednik Gradskog kotara Neslanovac Željko Đapić, koji je bio član i prošlog saziva Vijeća GK, navodi da su od početka imalo dobru volju za suradnju iako je odgovor od strane tadašnjeg vodstva grada bio negativan.

- Problem je nastao kada su se na portalu počeli pojavljivati tekstovi o visokoj politici i prozivati određeni pojedinci.Pozvali smo Barišića da se okani tih tekstova tim više jer je neovlašteno na portalu koristio službene ambleme grada Splita.
Mi smo mali kotar čiji je interes rješavanje komunalnih problema. Odluka o zabrani objavljivanja informacija jednoglasan je stav svih sedam vijećnika - kaže name HDZ-ov dopredsjednik Gradskog kotara Neslanovac Željko Đapić.
Da je bilo malo više sluha, sve smo se mogli dogovoriti, ističe Đapić dodajući kako će ubuduće GK zapisnike sa sjednica vijeća slati mjerodavnima u gradskoj upravi koji će to objavljivati na služebnim stranicama grada.

Grad ne želi arbitrirati u sporu

Oko cijelog slučaja kontaktirali smo i pročelnika službe za rad s gradskim kotarevima i mjesnim odborima Tomislava Bočinu koji kaže da svatko ima pravo na informaciju, ali je nužna i zaštita pojedinih podataka. Ovdje nije riječ o službenoj stranici GK, no ako se dvije suprostavljene strane dogovore Grad nema ništa protiv , no u sporu ne želi arbitrirati.
Inače, vijeće GK Neslanovac ima sedam članova od kojih su 4 iz HDZ-a, po jedan iz HSP-a i Kerumove građanske stranke te jedan nezavisni.

Zanimljivo je i to što je urednik portala član stranke koja u vijeću ima natpolovičnu većinu.

Preneseno s portala DalmacijaNEWS.com
Autor: Ivan Perdijić

Reagiranje Portala: "Mijenjamo sporne stavke"

Odricanje odgovornosti

Ovo su internetske stranice građana splitskog kvarta Neslanovca i ne predstavljaju mišljenje i stav Vijeća Gradskog kotara Neslanovac ...

Opširnije

 

Elektronički bilten Neslanovca

Želiš li znati što se događa u Neslanovcu? Upiši se na listu primatelja našeg elektroničkog biltena i budi informiran o svim novostima važnim za naš kvart!