Ante Čikotić, gradonačelnički kandidat Mosta nezavisnih lista napisao je svoj osvrt na sinoćnju tribinu o Karepovcu, koji prenosimo u cijelosti.

Sinoć sam ukratko predstavio svoj program za Karepovac na tribini u MO Kamen.

Zalažem se za POTPUNU sanaciju Karepovca po najekološkijim i najučinkovitijim metodama, sufinanciranim do 85% iz EU fondova, nasuprot ostalima koji su najavili sanaciju gradskim i nacionalnim sredstvima i katastrofalnim konceptima koji nas vode u prošlost.

POTPUNA sanacija znači otplinjavanje metana iz odlagališta na Karepovcu i proizvodnja električne energije agregatima. Moj tim stručnjaka izračunao je da se može dobiti elektrana snage do 3 MW koja bi radila sve dok ne izvuče čitavi deponijski plin i brdo smeća ne pretvori u inertnu hrpu koju onda treba ukloniti. Sa sadašnjim cijenama električne energije stvorila bi se vrijednost od cca 150 milijuna kuna u periodu rada. To ću iskoristiti za podizanje kvalitete života i usluge ljudima koji žive u krugu Karepovca. Na saniranoj i zelenoj površini dodatno bi postavili fotonaponsku elektranu koja bi osigurala da Grad Split proizvede struje koliko je troši na svojim objektima i javnoj rasvjeti. Time bih od Splita napravio Zeleni grad!

Znači ukratko sanacija + zarada od proizvodnje električne energije putem elektrane na deponijiski plin, nakon sanacije uklanjanje i oslobađanje prostora za sadržaje koje su potrebni gradu. Rezultat - stvaranje nove vrijednosti i projekt Zelenog Splita se ostvaruje!

Nakon sinoćnjeg tribine mogu samo sumirati da među kandidatima vlada elementarno neznanje i baratanje pogrešnim informacijama.

Uvažavajući svakoga kandidata ponaosob, nikako se ne mogu složiti sa konceptima koji su iznijeli gosp. Šundov zamjenik gosp. Keruma i gosp. Opara i njihovim rješenjima za Karepovac.

Ukratko:

Kopanje i prekopavanje smeća (vremenski dugo za milijune kubika uz konstantan smrad), zatim odvoz u Lećevicu kako bi se osušilo i zatim izvuklo organski dio koji može gorjeti, te ga pripremilo za odvoz i spaljivanje u cementari ili spalionici je energetski suludo, ekološki neprihvatljivo i ekonomski mega štetno.

Energetski ŠTETNO jer prvo trošite energiju na kopanje bagerima koje traje više godina, zatim trošite na gorivo za prijevoz do Lećevice i nazad, zatim morate to nakvašeno i vlažno smeće sušiti i nakon toga briketirati. Suludo!

Ekološki NEPRIHVATLJIVO jer uz golemu potrošnju goriva u cijelom opisanom procesu spaljivanje smeća stvara dioksine (najotrovniji kancerogeni spoj koji je čovjek ikada stvorio, 11.000 puta opasniji od cijanida). Rezultati rada spalionica diljem EU natjerali su razvijene zemlje na njihovo zatvaranje. Znanstveno je dokazano da se u krugu od 6 kilometara oko dimnjaka povećava broj malignih bolesti.

Ekonomski NEISPLATIVO jer stvara trajnu negativnu vrijednost, jer cijeli opisani proces košta enormno više nego moj prijedlog. Plus ono najgore što VAM prešućuju, RDF koji bi dobili izvlačenjem gorivog dijela iz smeća je jedino gorivo koje kada predajete morate još platiti - oko cca 50€/toni!

Izrazito sam protiv stava g. Opare, g. Šundova i ostalih da Split uđe u većinsko vlasništvo Lećevice. Radi se o projektu koji će generirati negativnu vrijednost. To je odgovornost županije i netko će nekada morati odgovarati za taj suludi koncept i dovođenje svih nas do zida.

Jedino rješenje je trajno uvođenje odvojenog prikupljanja otpada, sortiranje i recikliranje koje generira zelena radna mjesta. Tu zaostajemo i nažalost nemamo vremena. Potrebni su nam oni koji znaju kako povući EU sredstva i koji znaju voditi projekte.

#zeleniSplit #pustiprice #ajmoradit

Baš zato MOST

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Kotarski komunalni redar
Nedjeljka Jurić
021 310 369; 091 455 0235

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Voditelj odsjeka za redarstvo
Josip Gabelica; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hrvatska sirotinja dopustila je da u dvadeset godina izgubi svako samopoštovanje i dostojanstvo, pustivši da je vode politički spletkari i kriminalci koji su joj ispraznili džepove.