„Svi će građani biti jednaki pred zakonom, a što će sebi poželjeti i od toga radom i pameću dosegnuti odlučit će samo njihov trud i njihova čežnja, a ne mjesto s kojeg su pošli, sloj u kojem su se rodili i živjeli ili ime koje nose.“ 

Statut Grada Splita („Službeni glasnik Grada Splita“ broj 17/09, 11/10, 18/13 i 39/13)

Poštovani sugrađani, dragi Neslanovčani!

Premda inspirativno, u realnosti je ovo načelo samo mrtvo slovo na papiru. 

Kad god je tako, uvijek se valja upitati zašto? Zašto nam je privremeno otuđen optimizam, i jeli itko zbog toga odgovarao ili barem osjetio odgovornost, te kada će nam optimizam biti vraćen!? 

Svjedoci smo iznenadne „naklonosti„ većine političkih opcija istočnim kotarevima, međutim, siguran sam da bi bez prisutstva nekoga od nas u gradskom vijeću i to ostalo slovo na papiru, ili još jedno isprazno predizborno obećanje. Zašto tako mislim? Počev od 2007. godine kada sam oformio portal Neslanovac.hr svim zainteresiranim čitateljima kontinuirano sam prikazivao probleme Neslanovca. Kao što i sami znate, a s obzirom na stagnaciju našeg kvarta, čini se da kotarski i gradski vijećnici niti nadležne službe nisu baš čitali objave na portalu.

Imajući u vidu da očigledno problem nije u „neznanju“ već u politici određivanja prioriteta, otišao sam i korak dalje, kandidirao sam se kao nezavisni kandidat na prošlim izborima za vijeća gradskih kotareva 2014. te postao vijećnik GK Neslanovac. Postupajući s uvjerenjem da je prijedlog svakog vijećnika osnov za argumentiranu raspravu u vijeću, u proteklom periodu od tri godine neumorno sam nudio brojna rješenja koja su uglavnom po jednostavnoj proceduri odbačena bez argumenta i rasprave, snagom većine. Stoga zaključujem, ne samo da se iz Banovine slabo vidi Neslanovac, već se i iz Vijeća GK Neslanovac slabo vide potrebe Neslanovca i Neslanovčana. Ili se pak one vide, ali nisu na listi prioriteta. 

Složit ćete se, siguran sam, to tako dalje ne može!

Stoga sam odlučio otići još jedan korak dalje, kandidaturom za gradskog vijećnika, na listi MOST-a nezavisnih lista, ovaj put znajući da samo na taj način mogu doprinijeti ravnomjernom razvoju sustavno zanemarenih i zapostavljenih gradskih kotareva. Bez poslušnih posrednika, i s jasnom vizijom prioriteta. Zašto MOST? Baš zato što su uvažili moje argumentirano razmišljanje o problemima, u prvom redu Neslanovca, ali i drugih splitskih kvartova.

Dakle, neovisno o svim opstrukcijama koje sam u svom kotarsko vijećničkom radu pretrpio i koje i dalje trpim, ustrajao sam i ustrajati ću i dalje u borbi za Neslanovac i Neslanovčane te jednako za sve zanemarene i zapostavljene sugrađane, čiju rezigniranost mogu osjetiti. Upravo zbog toga, zbog optimizma ukradenog mojim sugrađanima, borit ću se kao i do sada. Borit ću se čak i kad ta borba ide na moju štetu, kao što je često bilo i do sada, sve s ciljem vraćanja povjerenja u sustavno rješavanje nakupljenih problema prema transparentnoj listi prioriteta.

Dakako, pohvalno je imati viziju razvoja, međutim jedino odgovorno je prvenstveno jamčiti borbu za ravnopravnost i ravnomjeran razvoj svih naših sugrađana, neovisno „o mjestu s kojeg su pošli“. Stoga, osnovna komunalna infrastruktura mora biti osigurana ravnomjerno svim gradskim kotarevima, i tu nema dileme. O tim pitanjima nema „ne može“ ili „bit će kad bude“. To je moralo biti još jučer. 

Svjestan sam i toga, mnogi naši sugrađani koji nemaju ovakvih problema, na prvu će odmahnuti rukom ili zaključiti da je odgovornost na nama samima, jer ti naši sugrađani imaju svoje, drukčije probleme, drukčije potrebe. Međutim, istinski vjerujem da će u svakom građaninu grada Splita, ako uzme trenutak i razmisli, prevladati duh ovoga Grada, te da će solidarnost na kojoj povijesno počiva doći i ovdje do izražaja, kao i to da će spoznati kako njihove drukčije potrebe (koje možda u ovom trenutku mjerodavni ne čuju) može razumjeti samo netko čije potrebe nisu bile razumijevane, sustavno, četvrt stoljeća.

Dragi Neslanovčani i svi dragi sugrađani, pozivam Vas da putem portala Neslanovac.hr proučite moju bitku za Neslanovac, iščitavanjem članaka i zapisnika sa sjednica Vijeća GK Neslanovac čiju javnu objavu sam osigurao, te da potom donesete odluku o izlasku na predstojeće izbore. 

Pozivam Vas da 21. svibnja svakako odete do svog biračkog mjesta i glasujete za Most nezavisnih lista na čijoj listi sam na devetom mjestu, s vrlo dobrim izgledima za ulazak u splitsko gradsko vijeće. Vi možete doprinijeti da naš Neslanovac prvi put dobije svoga predstavnika na mjestu gdje se donose odluke važne za život svih nas. Svim srcem zalagat ću se da se povećaju decentralizirana sredstva koja Grad daje kotarevima.

Dajte svoj glas Mostu nezavisnih lista i Anti Čikotiću, a ja Vam zauzvrat jamčim da ću uvijek, kao i do sada, osluškivati Vaše potrebe te da ću ih smatrati svojim potrebama i za iste se neumorno boriti, koliko god trajalo, i koliko god zbog toga trebao osobno istrpjeti!

Ivan Barišić, nezavisni vijećnik u Vijeću GK Neslanovac

Baš zato MOST

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalni redar za GK-a Neslanovac je JOSIP GABELICA, mob. 091 455 9603

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Ja sam slobodan čovjek i tako mislim. Tko je iskren ne može pogriješiti. Ako glumite, onda možete.

Ante Gotovina